Chris, waarom ga je weer een marathon lopen? Hoelang is de marathon? Wat is je doel? Wat is er leuk aan zo’n uitdaging? Hoe bereid je je daar op voor? Wanneer ga je er een in Nederland lopen? Waarom vind je het nog steeds zo spannend na drie keer? 

In 2017 had ik bedacht dat ik voor mijn dertigste levensjaar nooit verder zou lopen dan een halve marathon. In dat idee kwam datzelfde jaar nog verandering, toen ik op uitnodiging van Runner’s World Magazine mee kon doen aan de NYC Marathon op 5 november 2017. Het hek was van de dam.  In september 2018 volgde Berlijn en sinds april 2019 kan ik ook Parijs aan mijn marathonlijst toevoegen.

Maar Parijs was anders. Die liep ik gewoon. Gewoon voor de ervaring. Geen tijdsdoel, geen Personal Best en geen prestatiedruk. Dat was leuk, maar ook saai. Dus al snel bedacht ik me dat ik dit jaar nog een marathon wil lopen en wil gaan racen. Eentje waarbij mijn doel is om onder de 03:00:00 te lopen. Want in NYC liep ik 03:09:08 (tot nu toe mijn snelste marathon).

Het doel

Het lopen van 42 kilometer en 195 meter binnen de 3 uur is het doel. Waar dit doel precies vandaan komt? Geen idee! Als ik dit haal, kan ik mij kwalificeren voor de Marathon van Boston en kom ik in de Marathonlijst 2019 van de Runner’s World Magazine. Dat zouden redenen kunnen zijn, maar dat is het niet per se. Het is gewoon een doel. Een tijd waarvan ik denk dat het haalbaar zou moeten zijn, maar ook spannend zal zijn.

Ik heb kaders nodig. Zodat ik weet wat het ‘beste en verstandigste’ voor mijn trainingen is en ik zelf de vrijheid heb om mijn eigen pad te bewandelen. Op die manier blijft het leuk!

Mei 2019

Een verbetering van mijn snelste marathon met 10 minuten is ambitieus, maar niet onrealistisch. Het zet mij op scherp en maakt me enthousiast. En dat zorgt ervoor dat ik het serieus wil en moet aanpakken. Ik vraag mede ASICS FrontRunner, oud topsporter en coach Dennis Licht om mij te begeleiden door het opstellen van schama’s. Mijn ‘opdracht’ aan hem is “Geef me kaders zodat ik weet hoe ik mij goed moet voorbereiden voor de marathon, maar ook voldoende vrijheid kan behouden”. Iets waar hij zeker raad mee weet, aangezien hijzelf altijd iedereen waarschuwt dat “een atleet geen slaaf moeten worden van zijn/haar trainingsschema.

De voorbereiding

Toen ik vervolgens begin Juni naar Singapore en Indonsië vetrok om vijf weken te gaan reizen, wist ik nog niet waar ik de marathon zou gaan lopen. Hopelijk in Chicago en anders werd het sowieso Florence. Maar waarom? Gewoon omdat het kan. En omdat het een mooi excuus is om een citytrip te doen. Daarnaast is Chicago één van de “Big Six” marathons van de wereld.

Ik ben nog geen 4 dagen op reis en ik krijg van mede ASICS FrontRunner Jermain Maaijen het bericht dat ik op 13 oktober de Marathon van Chicago mocht aan doen! Binnen een week krijg ik dan ook een appje van coach Dennis: “Hey Chris! Hoe is het? Lukt het een beetje om te gaan hardlopen in Azië? Ik wil je schema dit weekend laten ingaan.. Als je wat input hebt over de (on)mogelijkheden dan kan ik daar rekening meehouden.” Tijdens het avontuur in Azië is het volgende avontuur alweer begonnen.

In Indonesië staan er drie looptrainingen per week op het schema en één keer alternatief (corestability + yoga). Om de structuur en rust te houden, vink ik mijn trainingen af op mijn telefoon. Op die manier hoef ik niet na te denken welke dag het is en houd ik wel het

overzicht of ik mijn trainingen heb gedaan. Soms wissel ik de dagen of trainingen om, omdat ik daar dan meer zin in heb. Of omdat de omgeving zich beter leent voor bijvoorbeeld een duurloopje dan een interval training.

Afbeelding kan het volgende bevatten: 1 persoon, glimlacht, staan en buiten

Halverwege juli, het eerst weekend nadat ik terug ben uit Indonesië, vlieg ik direct naar Londen om deel te nemen aan de ASICS London 10K. Een wedstrijd die ik als klein meetmoment zie, terwijl de ‘jetleg’ nog niet helemaal uit mijn lichaam is en ik nog niet helemaal ‘geland’ ben in het Europese, normale leven. Gelukkig gaat de wedstrijd goed! Het trainen in het warme klimaat heeft ervoor gezorgd dat ik de 10 kilometer weet te voltooien in 37:46 en daarmee als 99e van de 8.914 over de finish kom. 
En dat zonder helemaal stuk over de finish te komen!

De laatste weken

De wedstrijdspanning zit momenteel in iedere cel. Iets wat goed is! Maar daardoor wil ik wil stuiteren, springen en praten. Veel praten. En vooral over de marathon. Maar dat zal ik iedereen maar besparen.

Oktober 2019

Hoe dichter ik bij de marathon datum kom, hoe braver ik mijn schema volg. Ik pak mijn ‘vrijheid’ minder en volg de trainingen zoals deze in het schema staan en op de momenten dat ze in het schema staan. Ook naast het trainen zelf komt de focus steeds meer op de marathon te staan: geen alochol en feestjes meer sinds half augustus (wat ik écht pittig vind!).

De laatste week en de laatse paar dagen voor de marathon zijn het lastigste. Je voelt aan alles dat je conditie maximaal is. Je voelt dat je door de rust, het goede eten en voldoende slaap steeds meer hersteld. Én je voelt met de dag de zenuwen toenemen. Dit allemaal maakt het bijna onmogelijk om stil te zitten. De wedstrijdspanning zit momenteel in iedere cel. Iets wat goed is! Maar daardoor wil ik wil stuiteren, springen en praten. Veel praten. En vooral over de marathon. Maar dat zal ik iedereen maar besparen.

De marathon

De marathon is een reis, een avontuur. Je komt je zelf tegen: je mooie kanten en je duistere kanten. Je voelt je mega zelfverzekerd en even later super onzeker. Je wilt lachen en je wilt huilen.

De marathon is een avontuur. Een avontuur dat voor iedereen 42 kilometer en 195 meter lang is. De één loopt hem in 02:01:39 uur de andere in 06:30:00 uur. En ik liep die van New York City in 03:09:08. En hoe? Met één grote glimlach (en een kleine traan). 

November 2017

Wil jij de race aanstaande zaterdag volgen? Dat kan! Via de Chicago marathon app kun je vanaf de start mijn gemiddelde snelheid, tussentijd en verwachte eindtijd zien. De wedstrijd is zondag 13 oktober om 7:30 AM lokale tijd (dus om14:30 Nederlandse tijd). Ik vind het tof als jij met mij meekijkt en gaat duimen dat de volgende gegevens in beeld staan:

  • 14.1 kilometer per uur gemiddeld (8.76 miles per hour)
  • 4:15 min per kilometer (6:26 min per mile)
  • 2:59:59 verwachte aankomst tijd

De app downloaden doe je door op de link te klikken: voor iPhone of voor Android. En na het installeren: Tracking en zoek op ‘Chris Berendse’. Kind kan de was doen! Ga je meekijken? Van 14:30 tot (hopelijk) maximaal 17:30? Laat het me even weten! Ik preseteer goed onder support en sociale druk! 🙂

Dank en tot snel. Chris

Ps. benieuwd hoe het er in New York aan toe ging, lees mijn ervaring hier, óf bekijk onderstaande video! 


Write A Comment